Risico’s van de W-zit
Volgens kinderfysiotherapeut Anna Baltus kan deze houding leiden tot onderontwikkelde spieren in het bovenlichaam en later tot problemen met de rug, voeten en heupen. Deze houding zorgt voor strakke spieren in de benen, heupen en enkels, en kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot een dislocatie van de heup. Op de lange termijn kunnen kinderen die vaak in deze houding zitten last krijgen van X-benen.
Veelvoorkomende problemen
Baltus merkt op dat de W-zit vaak voorkomt bij kinderen, vooral bij diegenen die hypermobiel zijn. Deze zithouding is relatief gemakkelijk en stabiel, maar vraagt weinig van de rompspieren, wat juist op jonge leeftijd erg belangrijk is.
Hoe voorkom je de W-zit?
Het is essentieel om de juiste zithouding bij kinderen te stimuleren. Wanneer je merkt dat je kind vaak in de W-zit zit, kun je het kind corrigeren naar een kleermakerszit of langzit, waarbij de benen naar voren zijn gestrekt. Dit stimuleert meer activiteit van de romp en is beter voor de heupgewrichten. Schuine zitposities kunnen ook een goed alternatief zijn.
Het is belangrijk om bewust te zijn van de zithoudingen die je kind aanneemt. Door je kind te helpen bij het aannemen van een gezonde zithouding, draag je bij aan de ontwikkeling van sterke spieren en voorkom je mogelijke gezondheidsproblemen op de lange termijn.