Het is niet het meest besproken onderwerp, maar wat je achterlaat in het toilet kan veel zeggen over je gezondheid. Vooral drijvende ontlasting roept vaak vragen op. Moet je je zorgen maken of is het normaal? Het antwoord hangt af van verschillende factoren. Door hier beter inzicht in te krijgen, kun je meer te weten komen over wat er in je lichaam speelt.
Wat is normaal?
Normaal gesproken zinkt ontlasting naar de bodem van het toilet. Dit komt doordat het bestaat uit onverteerbare voedingsresten, bacteriën en water. Soms drijft ontlasting echter. Hoewel dit ongemakkelijk kan zijn om over na te denken, is het goed om te begrijpen wat het betekent. Drijvende ontlasting is niet altijd reden tot zorg, maar het kan wel wijzen op bepaalde veranderingen in je lichaam.
Kleine deeltjes in je ontlasting
Wanneer de deeltjes in je ontlasting heel klein zijn, kunnen ze lichter zijn dan water. Dit kan erop wijzen dat je voeding goed verteerd wordt. Een vezelrijk dieet, met bijvoorbeeld kruisbloemige groenten, bonen en volle granen, kan de dichtheid van je ontlasting verlagen. Dit is meestal geen reden tot zorgen, maar het laat zien hoe je dieet invloed heeft op je spijsvertering.
Te veel magnesium
Magnesium speelt een belangrijke rol in je lichaam, zoals het bevorderen van een goede nachtrust en het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Maar een overschot aan magnesium kan ervoor zorgen dat je ontlasting losser wordt en meer water bevat. Dit kan drijven veroorzaken. Hoewel het niet direct zorgwekkend is, kan het een signaal zijn om je magnesiuminname te controleren.
Mogelijke link met prikkelbare darm syndroom (PDS)
Drijvende ontlasting komt vaker voor bij mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 26% van de mensen met functionele darmstoornissen dit symptoom ervaart. Als je daarnaast last hebt van buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of winderigheid, kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. Het kan een teken zijn dat er meer speelt in je darmen.
Vet in de ontlasting
Vet in ontlasting kan ervoor zorgen dat deze blijft drijven. Omdat vet en water niet mengen, blijft de ontlasting aan de oppervlakte. Dit kan wijzen op een probleem met de opname van voedingsstoffen of een tekort aan enzymen die nodig zijn om voedsel af te breken. Als je dit regelmatig merkt, is het raadzaam om medische hulp in te schakelen.
Drijvende ontlasting kan door verschillende oorzaken ontstaan, van een vezelrijk dieet tot veranderingen in je darmgezondheid. Hoewel het meestal geen reden tot paniek is, kan het in sommige gevallen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Als je twijfels hebt of last hebt van andere klachten, is het verstandig om advies in te winnen bij een arts. Zo blijf je beter op de hoogte van je eigen gezondheid.