Het schoonhouden van de toiletborstel en weten wanneer het tijd is voor een nieuwe is essentieel voor de hygiëne in je badkamer. Hier lees je een aantal handige tips en tricks om je toiletborstel in optimale conditie te houden en wanneer het moment daar is om afscheid te nemen.
Een schone start: het juiste gebruik van je toiletborstel
Om je toiletborstel zo schoon mogelijk te houden, begin je met het juist gebruiken ervan. Na elk gebruik is het raadzaam de borstel te spoelen door de wc door te spoelen terwijl je de borstel onder de stromende water houdt.
Voorkom dat je de borstel direct terugplaatst in de houder; laat hem eerst volledig drogen. Dit voorkomt nare luchtjes en een toename van bacteriën. Een praktische manier om de borstel te laten drogen is door deze tussen de wc-bril en de pot te klemmen. Mocht je het toilet tussendoor nodig hebben, plaats de borstel dan in een emmer of tijdelijk in de douchecabine.
Aandacht voor de opvangbak
Niet elke toiletborstel wordt geleverd met een opvangbak, maar als dit wel het geval is, verdient ook deze speciale aandacht. Door ervoor te zorgen dat de borstel droog wordt teruggezet, vermijd je staand water in de bak, wat onaangename geuren kan veroorzaken.
Mocht er toch water in de bak staan, leeg en reinig deze dan grondig met een huishoudelijke reiniger of toiletreiniger en zorg ervoor dat deze compleet droog is voordat je de borstel terugplaatst.
De grondige schoonmaak
Zelfs met zorgvuldig gebruik en het laten drogen van de borstel, is het aan te raden om periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, de borstel een diepe reiniging te geven. Een effectieve methode is om de borstel een uur lang te laten weken in een emmer met heet water en een ruime hoeveelheid bleekmiddel.
Of voor een milieuvriendelijker alternatief, soda, schoonmaakazijn of toiletreiniger. Na het weken goed naspoelen met schoon water en laten drogen.
Het juiste moment voor vervanging
De levensduur van je toiletborstel hangt af van het gebruik en onderhoud. Let op tekenen van slijtage zoals verkleuring, haren die uitstaan of samenklitten, of een blijvende onaangename geur, zelfs na grondige reiniging.
Over het algemeen is het verstandig om je toiletborstel één tot twee keer per jaar te vervangen, afhankelijk van deze factoren.
Door deze richtlijnen te volgen, zorg je voor een schone en hygiënische badkameromgeving en verleng je de levensduur van je toiletborstel, terwijl je ook weet wanneer het tijd is voor een nieuwe.