Afgelopen maand was ik in Valencia, een plek met prachtige stranden en helderblauwe zee. Hoewel veel mensen genieten van een duik in de zee, ben ik altijd wat huiverig geweest.
Mijn ‘zeevrees’ komt niet alleen door de angst voor zoute huid en schurend zand, maar ook door de wetenschap dat mensen de zee gebruiken als openbaar urinoir. Voor diegenen die wél graag zwemmen en plassen in de zee, hier is wat je moet weten.
Plassen in de zee: de feiten
Het is niet ongebruikelijk om in de zee te plassen. Een onderzoek van Procter & Gamble onthulde dat meer dan zestig procent van de mensen dit doet. Hoewel het een opluchting kan zijn, zijn er enkele zaken die je in gedachten moet houden.
Schadelijk voor het milieu
Het lijkt misschien onschuldig, maar plassen in de zee kan schadelijk zijn voor het milieu. Urine bevat nitraten en fosfaten die schadelijk kunnen zijn voor koraalriffen. Hoewel één persoon weinig impact heeft, kan menselijke afval in grote hoeveelheden de oceaan wel degelijk vervuilen. Gelukkig zijn koraalriffen vaak beschermd en kom je er niet dichtbij genoeg om direct schade aan te richten.
Hygiëne en infecties
Hoewel de kans klein is, kan plassen in de zee leiden tot urineweginfecties (UTI’s). De zee zelf is niet de oorzaak; het probleem zit in de bacteriën die in je natte badkleding blijven zitten. Deze bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen en infecties veroorzaken. Daarom is het verstandig om na het zwemmen te douchen en droge kleding aan te trekken.
Geen risico voor anderen
Jouw urine in de zee vormt geen direct gezondheidsrisico voor anderen. Urine bestaat voor 95 procent uit water en bevat natrium en chloride, vergelijkbaar met zeewater. Echter, het kan wel onaangenaam zijn voor anderen om te weten dat je naast hen hebt geplast. Zoek daarom een rustig plekje om je behoefte te doen, zodat anderen er geen last van hebben.
Tips om problemen te voorkomen
Douche na het zwemmen: Dit verwijdert zout, zand en eventuele bacteriën van je huid.
Draag droge kleding: Wissel snel van natte naar droge badkleding om het risico op infecties te verminderen.
Vermijd beschermde gebieden: Plas niet in gebieden met koraalriffen of andere beschermde mariene omgevingen.
Met deze tips kun je op een verantwoorde manier genieten van een duik in de zee zonder je zorgen te maken over hygiëne of milieuschade. Plassen in de zee kan voor opluchting zorgen, maar het is belangrijk om dit met respect voor je omgeving en medezwemmers te doen.
Wat vind jij van plassen in de zee? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.