Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben geen moralist. Ik geloof sterk in individuele vrijheid en zelfbeschikking. Hoe minder overheidsbemoeienis, hoe beter, vind ik. Maar er is één ding waar ik echt niet tegen kan: mensen die roken op het terras terwijl ik probeer te genieten van mijn eten.
Los van het passief meeroken, vind ik het vooral ontzettend smerig. De geur van rook, of het nu van een sigaret of een sigaar komt, verpest gewoon mijn maaltijd. En ja, dat geldt ook voor vapen. Stel je voor dat je Vitello Tonnato opeens naar kokos ruikt… Bah!
Ik begrijp de aantrekkingskracht van roken, echt waar. Ik heb vroeger zelf gerookt, en ik moet toegeven dat er niets lekkerder was dan een sigaret met een goed glas wijn erbij, vooral in de kroeg. Maar tijden veranderen, en ik ben al jaren gestopt met roken.
Toch heb ik er geen problemen mee als anderen nog wel roken. You do you, zeg ik altijd. Maar alsjeblieft, niet op een vol terras, en zeker niet in de buurt van kleine kinderen en eten. Want, laten we eerlijk zijn, dat is gewoon asociaal.
Waarom rookvrije terrassen belangrijk zijn
Het blijkt dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Steeds meer mensen delen mijn frustratie over roken op het terras. Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat tweederde van de Nederlanders graag de asbakken van terrassen ziet verdwijnen.
Nog verrassender is dat 80 procent van de Nederlanders zelfs voor een rookvrij terras is als er kinderen aanwezig zijn. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangegeven dat steeds meer horecaondernemers ervoor kiezen om hun terrassen rookvrij te maken.
Toch blijft de organisatie tegen een wettelijk rookverbod, omdat ze vinden dat ondernemers zelf de keuze moeten maken. Ik begrijp de angst voor omzetverlies en negatieve reacties, maar als ik de praktijk zie, lijkt het vaak mee te vallen.
Rookvrije terrassen: het werkt echt
Neem bijvoorbeeld strandpaviljoen de Branding op Terschelling. Zij voerden al in 2013 een rookvrij terras in. In het begin vonden de gasten het vreemd, maar het beleid werd al snel geaccepteerd.
Eigenaar Guus van Dieren vertelde dat hij een asbak van een oude boei had gemaakt, waar iedereen gezellig stond te roken. Het rookvrije terras bleek een succes, zonder noemenswaardig verlies van klanten.
Een ander mooi voorbeeld is Gasterij Zondag in Garderen. Vorig jaar besloten zij om hun terras rookvrij te maken. Ze waren het zat dat gasten zich telkens moesten verplaatsen vanwege de rook. Roken kan nog wel, maar dan op de parkeerplaats. Misschien minder gezellig, maar wel zo respectvol voor de andere gasten.
Wat ik vind van rookvrije terrassen
Ik denk dat rookvrije terrassen de toekomst zijn. Ik vind het fijn om ergens te kunnen zitten zonder me zorgen te maken over rook die mijn maaltijd verpest. Steeds meer terrassen kiezen voor deze aanpak, en dat is een goede ontwikkeling.
De Rookvrije Generatie heeft al 125 rookvrije terrassen geregistreerd, en zelfs alle terrassen van McDonald’s zijn rookvrij.
Voor mij is het duidelijk: roken en eten gaan gewoon niet samen. Maar ik ben ook benieuwd naar jouw mening. Moet roken op terrassen verboden worden? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.