In Nederland, waar vrijheid en eigenzinnigheid ooit de boventoon voerden, dikt het gemeentelijk wetboek opvallend aan. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV), een belangrijk document voor de handhaving van lokale regels door de Buitengewoon Opsporingsambtenaren, breidt zich uit met meer en meer bepalingen.
Dit roept vragen op over de aard en noodzaak van deze regels in een land bekend om zijn antiautoritaire inslag.
Nederland en zijn liefde voor regels
Het is onmiskenbaar: Nederlanders leven in een maatschappij die graag alles tot in de puntjes regelt. Maar liefst 9.834 regels bepalen het dagelijks leven in ons kikkerlandje. Velen daarvan klinken zinnig, maar sommige laten je toch verbaasd achter.
Heb je er bijvoorbeeld ooit bij stilgestaan dat in meer dan 300 gemeenten het onschuldige stoepkrijten verboden is?
Charme van stoepkrijten
Eens was het een favoriete bezigheid: kinderen die met bonte krijtjes de straten omtoverden tot kleurrijke kunstwerken. Wellicht herinner je je nog dat je als kind zelf de stoep versierde met allerlei tekeningen.
Deze creativiteit werd alleen door een stevige regenbui gewist, maar dat drukte de pret niet. Vandaag de dag lijken kinderen echter vaker binnenshuis te blijven, met elektronisch vermaak binnen handbereik.
Sancties op stoepkrijten
Ondanks de onschuld lijkt het erop dat stoepkrijten in vele gemeenten onder een verbod valt. Een verbod betekent uiteraard dat er een sanctie op kan volgen. Een boa of politieagent die je kind betrapt met krijt in actie, kan voor een onaangename verrassing zorgen.
Je kunt eenvoudig controleren of jouw gemeente zo’n verbod kent door de APV te raadplegen op de website van je gemeente. Officieel kan het krijten je een boete opleveren van 150 euro, met daarbovenop 9 euro administratiekosten.
Gelukkig is de kans relatief klein dat een handhaver daadwerkelijk tot een boete overgaat; het verbod dient voornamelijk om ongewenste reclame en vandalisme tegen te gaan.
Toch is het goed om alert te zijn. Een onfortuinlijke ontmoeting met een boa op een verkeerde dag kan leiden tot een sanctie. Het is aan de handhaver om te bepalen of je een waarschuwing krijgt of dat je daadwerkelijk moet betalen.
Wat vind je van de boete? Laat het ons weten door een reactie op Facebook te plaatsen. (Bron)