De energierekening wordt volgend jaar opnieuw hoger. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tarieven voor netbeheerders in 2025 vastgesteld. Dit betekent een stijging van ongeveer 11 procent in de kosten voor het gebruik van elektriciteits- en gasnetten. Voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op zo’n 60 euro extra per jaar. Deze verhoging raakt zowel huishoudens als bedrijven en is het gevolg van forse investeringen in het energienet.
De stijging van de netbeheerkosten heeft alles te maken met de noodzakelijke uitbreiding en verzwaring van het energienet. Door de energietransitie stijgt de vraag naar elektriciteit en neemt de productie van duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie, flink toe. Het elektriciteitsnet moet daarom worden aangepast om deze extra capaciteit te kunnen verwerken. Op veel plekken in het land is het netwerk al overbelast, waardoor bedrijven soms maanden moeten wachten op een aansluiting.
Deze investeringen in de infrastructuur zijn onmisbaar om de overstap naar duurzame energie mogelijk te maken. Tegelijkertijd hebben ze een prijskaartje, dat direct doorwerkt in de tarieven voor huishoudens en bedrijven. De kosten maken onderdeel uit van je totale energierekening en worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de ACM.
Hoeveel gaan we betalen?
In 2025 zullen afnemers van de regionale elektriciteits- en gasnetten in totaal zo’n 7,9 miljard euro betalen aan transportkosten. Daarnaast dragen gebruikers van het hoogspannings- en extrahoogspanningsnet van TenneT samen nog eens 2,6 miljard euro bij. Omdat je niet kunt kiezen tussen netbeheerders, zijn deze tarieven gebonden aan de regio waarin je woont.
Het gemiddelde huishouden ziet door deze verhoging een stijging van circa 60 euro per jaar in de netbeheerkosten. Hoewel de kosten voor energieverbruik zelf de afgelopen maanden stabiliseren, blijven de kosten voor netbeheer een stevige impact hebben op je portemonnee.
Druk op het net groeit
De noodzaak voor uitbreiding en verzwaring van het energienet wordt steeds urgenter. Het huidige netwerk raakt overvol, met name door de groei van zonneparken en windmolenprojecten. Deze projecten zorgen voor een aanzienlijke toename in het aanbod van duurzame energie, maar stellen ook hogere eisen aan de infrastructuur. Zonder een sterk en uitgebreid netwerk kan de energietransitie niet verder worden uitgerold.
Het probleem van een overbelast netwerk is al zichtbaar in verschillende regio’s, waar bedrijven wachten op aansluitingen en consumenten steeds vaker afhankelijk worden van tijdelijke oplossingen. De kosten die je als consument betaalt, zijn bedoeld om deze knelpunten op te lossen en het netwerk klaar te maken voor een toekomst met volledig duurzame energie.
Bekijk het nieuwsfragment hier:
Wat betekent dit voor jou?
De verhoging van de netbeheerkosten is een direct gevolg van de ambities rondom de energietransitie. Terwijl het belangrijk is om het netwerk toekomstbestendig te maken, merk jij deze investeringen al in je portemonnee. Hoewel de kostenstijging van circa 60 euro per jaar misschien beperkt lijkt, komt dit bovenop andere stijgende kostenposten in de energierekening.
Als je wilt besparen, is het verstandig om te kijken naar je totale energieverbruik. Minder verbruiken betekent namelijk niet alleen lagere energiekosten, maar ook een kleinere bijdrage aan de transportkosten. Toch blijft het een feit dat een deel van de rekening vaststaat, ongeacht je persoonlijke keuzes.