Voor de 29-jarige Alies is de waarde van geld een onderwerp dat diep verweven is met haar opvoeding. Haar vader was een man die centen draaide alsof zijn leven ervan afhing. Hij was spaarzaam, bijna dwangmatig in zijn zoektocht naar financiële zekerheid. Maar zijn onverwachte overlijden bracht haar een levensles die haar kijk op geld voorgoed veranderde.
Alies groeit op in een huishouden waar geld geen ruimte krijgt om te rollen. “Mijn vader was extreem zuinig,” vertelt ze. “Boodschappen werden gedaan volgens een vast lijstje en we zochten altijd naar de goedkoopste aanbiedingen. Was iets ergens een paar cent goedkoper, dan gingen we daarvoor naar een andere winkel. Hij kocht alles groot in, van shampoo tot wasmiddel.”
Hoewel de zuinigheid haar jeugd bepaalde, was haar vader niet per se gierig. “Bij verjaardagen en Sinterklaas pakte hij uit, en thuis maakten we het gezellig met picknicks en limonade. Maar vakanties naar verre oorden? Dat vond hij te duur. Zijn doel was simpel: zoveel mogelijk sparen om vroeg met pensioen te kunnen en daarna te genieten.”
Een toekomst die nooit kwam
Haar vader had zijn financiële doelen helder voor ogen, maar het leven had andere plannen. “Op zijn 55e werd hij ernstig ziek en overleed hij snel daarna. Hij had veel spaargeld, maar geen tijd om ervan te genieten,” vertelt Alies met pijn in haar stem. “Het was hartverscheurend om te zien. Hij had alles opgeofferd voor een toekomst die nooit kwam.”
Tijdens zijn ziekte sprak hij over zijn spaartegoed. “Hij zei dat het geld nu voor ons was, en dat we er goed op moesten passen. Maar ik voelde vooral verdriet dat hij nooit de vruchten van zijn harde werk heeft kunnen plukken.”
Een andere kijk op geld
Alies heeft haar vaders kijk op geld niet overgenomen. “Ik zeg niet dat ik alles uitgeef, maar ik leef wel meer in het moment,” legt ze uit. “Ik ga op vakantie, koop kleding als ik daar zin in heb en doe boodschappen zonder prijzen obsessief te vergelijken. Het spaargedrag van mijn vader vond ik bewonderenswaardig, maar ik heb gezien dat ‘later’ niet vanzelfsprekend is. Dat heeft mijn kijk veranderd.”
Ze spaart nog steeds, maar op een bescheidener manier. “Ik leg ongeveer 200 euro per maand opzij. Natuurlijk wil ik een buffer hebben, maar ik hecht meer waarde aan de momenten die ik nú kan beleven. Mijn vader wilde reizen maken en hobby’s oppakken, maar hij kreeg die kans niet. Dat laat me beseffen hoe belangrijk het is om het leven niet uit te stellen.”
De kracht van delen
Voor Alies ligt de echte waarde van geld niet in het hebben, maar in wat je ermee kunt doen. “Het is geweldig om dingen met vrienden of familie te delen. Samen op vakantie gaan of genieten van een etentje maakt het zoveel waardevoller dan alles in je eentje te doen.”
Maakt geld gelukkig?
Alies denkt even na bij deze vraag. “Geld zelf maakt niet gelukkig, maar het kan zorgen wegnemen. Geen geldzorgen hebben, dat geeft rust en maakt je gelukkiger. Mijn vader had nooit financiële stress, maar geld zat hem alsnog in de weg. Alles draaide om wat iets kostte. Die spanning voelde ik als kind ook. Ik denk dat geld gelukkig maakt als het geen obstakel meer is, maar een middel om je leven mooier te maken.”
Met haar blik op het hier en nu, bewijst Alies dat de lessen uit het verleden haar sterker hebben gemaakt. Ze omarmt het leven, geniet van de momenten en weet dat geluk niet altijd in een volle bankrekening zit, maar in wat je ermee doet.