Wat je op televisie ziet, is lang niet altijd de werkelijkheid. Dat blijkt maar weer uit de uitspraken van Nicol Kremers, voormalig deelneemster aan de realityserie Massa is Kassa, waarin het leven van vakantieparkmagnaat Peter Gillis centraal staat.
In een interview met het weekblad Party onthult ze hoe ver de productie ging om bepaalde verhaallijnen te forceren. Van herhaalde zinnen op verzoek van de regie tot bewuste manipulatie door middel van montage: wat als pure realiteit werd gepresenteerd, blijkt in veel gevallen opzettelijk gekleurd.
Realiteit of regie-aanwijzing?
Nicol Kremers maakt geen geheim van haar deelname aan de populaire SBS6-reeks. “Maar mijn deelname aan de realityserie rondom de familie en de vakantieparken, daar heb ik zelf voor gekozen,” zegt ze tegen Party. Toch kijkt ze met gemengde gevoelens terug op die periode. Vooral de manier waarop ze in beeld werd gebracht, zit haar duidelijk nog steeds dwars. Zonder Peter Gillis expliciet te benoemen, benadrukt ze afstand te willen nemen van de relatie en van alles wat ermee te maken heeft.
Beeldvorming door montage
De voormalig vriendin van Peter Gillis geeft aan dat de uiteindelijke uitzendingen haar in een kwaad daglicht stelden. Volgens haar was de montage bewust creatief en soms zelfs misleidend. “Ze hebben weleens dingen verdraaid en door bepaalde montages ben ik naar mijn mening overgekomen als een ander persoon dan ik werkelijk ben,” legt ze uit.
“Er werd soms kattengejank gemonteerd onder iets dat ik had gezegd. Op die manier kregen de kijkers het idee dat ik een vals kreng ben.” Die keuze van de redactie beïnvloedde dus niet alleen de verhaallijn, maar ook hoe kijkers haar persoonlijkheid ervoeren.
Spijt van medewerking
Hoewel ze erkent dat ze zelf heeft meegewerkt aan de opnames, is er achteraf spijt. “Ik heb het laten gebeuren dat ik werd weggezet als een bitch, terwijl ik dat niet ben,” vertelt Nicol openhartig. Die beeldvorming heeft haar geraakt, zeker omdat het niet overeenkomt met wie ze werkelijk is. De invloed van televisie op hoe mensen worden geportretteerd, blijkt ook in haar geval groot. En hoewel ze toegeeft zelf onderdeel te zijn geweest van de productie, wil ze toch duidelijk maken dat het eindresultaat vaak niet de waarheid weerspiegelde.
In scène gezet en geregisseerd
De onthullingen worden nog pijnlijker wanneer Nicol vertelt dat ze zich vaak moest houden aan regie-aanwijzingen. “Ik heb ook wel gewoon dingen gezegd die ik moest zeggen of herhalen van de productie,” erkent ze. Tijdens de opnames stond ze daar niet zo bij stil, maar achteraf bezien had ze dat liever anders aangepakt. “Als ik het achteraf over zou mogen doen, had ik dat zeer zeker niet meer gedaan.” Hiermee bevestigt ze impliciet dat Massa is Kassa veel minder spontaan en realistisch is dan het op het scherm lijkt.
Geen interesse meer in de show
Nicol laat weten dat ze inmiddels volledig afstand heeft genomen van de serie. “Nee. Het interesseert me totaal niet meer,” is haar heldere antwoord op de vraag of ze nog weleens kijkt. Haar ervaring met de realitysoap lijkt niet alleen haar imago te hebben beïnvloed, maar ook haar kijk op televisie in het algemeen. Waar het programma ooit haar dagelijks leven weerspiegelde, wil ze daar nu niets meer mee te maken hebben.
Wat dit alles duidelijk maakt, is dat je als kijker goed moet beseffen dat reality-tv zelden een pure afspiegeling is van de werkelijkheid. Er wordt ingegrepen, gestuurd en gemonteerd. Zelfs uitspraken worden soms ingegeven door de productie, waardoor het eindresultaat meer fictie is dan feiten. De uitspraken van Nicol Kremers werpen een nieuw licht op de werkwijze achter de schermen van realitytelevisie. Het bevestigt het beeld dat veel kijkers al hadden, maar nu voor het eerst rechtstreeks bevestigd wordt door iemand die zelf voor de camera stond.