Sinterklaas is voor veel kinderen een magische tijd vol cadeautjes, snoepgoed en verrassingen. Maar voor Lisa (34) uit Rotterdam is dit jaar alles anders. Als alleenstaande moeder van drie kinderen staat ze voor een hartverscheurende keuze: ze kan de cadeaus niet betalen en moet haar kinderen vertellen dat Sinterklaas niet echt is. “Ik weet niet hoe ik het hen moet uitleggen zonder hun wereld in te laten storten.”
Een traditie die verandert in een nachtmerrie
Voor Lisa was Sinterklaas altijd een feest. “Ik groeide op met de gezelligheid van schoentjes zetten en het geloof in de Sint,” vertelt ze. “Nu moet ik mijn kinderen die droom ontnemen omdat ik de financiële middelen niet heb.” Door een opeenstapeling van tegenslagen—een scheiding, stijgende energiekosten en de hoge prijzen in de supermarkt—heeft Lisa dit jaar geen geld voor cadeautjes.
“Het doet zoveel pijn om te weten dat mijn kinderen niets zullen krijgen terwijl hun vriendjes op school opscheppen over wat ze allemaal hebben gekregen,” zegt Lisa met tranen in haar ogen. “Ik voel me een mislukte moeder.”
Het moment van de waarheid
Lisa heeft geprobeerd om het feest toch door te laten gaan. Ze keek naar goedkopere alternatieven, zoals tweedehands speelgoed, maar zelfs dat bleek onbetaalbaar. “Mijn oudste vraagt steeds of Sinterklaas ons huis niet overslaat. Hij merkt dat er minder in huis is, maar ik blijf het uitstellen om hem de waarheid te vertellen.”
Toch kan Lisa er niet meer omheen. Ze heeft besloten om haar kinderen te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. “Ik voel me een monster,” zegt ze. “Ik neem hen niet alleen het geloof in iets magisch af, maar confronteer ze ook met onze financiële problemen.”
De onzichtbare strijd van armoede
Lisa’s verhaal staat niet op zichzelf. Duizenden ouders in Nederland worstelen om rond te komen, zeker in de dure feestmaanden. Uit een recent rapport blijkt dat één op de tien gezinnen moeite heeft om cadeautjes te kopen voor Sinterklaas. Voor deze ouders is de keuze vaak hartverscheurend: moeten ze cadeaus kopen en dieper in de schulden raken, of eerlijk zijn tegen hun kinderen en hen teleurstellen?
“Kinderen horen geen last te hebben van de financiële problemen van hun ouders,” zegt een woordvoerder van een lokale hulporganisatie. “Maar de realiteit is dat veel ouders deze feestdagen met een enorm schuldgevoel zitten.”
Een oproep tot hulp
Lisa hoopt dat haar verhaal anderen bewust maakt van de moeilijkheden die gezinnen zoals het hare doormaken. “Het is niet alleen een financiële kwestie,” legt ze uit. “Het gaat ook over het gevoel dat je faalt als ouder. Ik wil niets liever dan mijn kinderen een mooie Sinterklaas geven, maar het lukt gewoon niet.”
Gelukkig zijn er organisaties en initiatieven die proberen om ouders als Lisa te helpen. Via speelgoedbanken en inzamelingsacties kunnen kinderen in armoede tóch een cadeau ontvangen. Lisa heeft zich inmiddels aangemeld, maar voelt zich er dubbel over. “Ik ben dankbaar dat er hulp is, maar het voelt alsof ik faal door die hulp nodig te hebben.”
De magie van Sinterklaas herontdekken
Ondanks de situatie probeert Lisa de feestdagen een beetje bijzonder te maken. “We bakken samen pepernoten en zingen liedjes,” zegt ze. “Misschien kan ik ze zo toch nog een beetje laten geloven in de magie van Sinterklaas.”
Voor haar blijft echter de vraag: hoe vertel je je kinderen dat de goedheiligman niet komt? Lisa weet het nog steeds niet. Maar wat ze wel weet, is dat haar liefde voor haar kinderen sterker is dan wat dan ook. “Dat is misschien geen cadeau, maar het is wel het enige dat ik ze kan geven.”