Heb je wel eens iemand ingehuurd voor klusjes in- of om het huis en betaal je die persoon dan contant? Financieel gezien kan het aantrekkelijk lijken, maar het is niet verstandig. Het betalen van iemand in het zwart brengt meer risico’s met zich mee dan je waarschijnlijk denkt.
Vervelende situaties
Het contant betalen van iemand die (langdurig) werkzaamheden voor jou verricht, lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Niet alleen is het simpelweg illegaal, met een boete van €4.000 als mogelijke consequentie, het kan je ook in vervelende situaties brengen. Als de persoon die voor jou werkt zijn werk goed doet, lijkt er geen probleem te zijn, maar als dat niet het geval is, sta je volgens juridisch specialist Jorg van Bladel met lege handen.
“Degene die eist, moet bewijzen,” zegt Van Bladel. “Als je bijvoorbeeld je huis laat stuken voor een aanzienlijk bedrag zonder btw, en de stukadoor vergeet twee kamers, moet je in de eerste plaats aantonen dat er een overeenkomst was. Hoe kun je dat bewijzen zonder schriftelijke overeenkomst, factuur of bankoverschrijving?”
In zo’n geval spreken we van een wanprestatie. Als je niet in het zwart betaalt, ben je hoogstwaarschijnlijk een wettelijke overeenkomst aangegaan. Als dat niet het geval is, sta je bij zo’n wanprestatie met 2-0 achter. Je hebt namelijk geen bewijs van betaling en geen aantoonbare garantie.
Naast het ontbreken van bewijs bij wanprestaties, brengt contante betaling nog een ander gevaarlijk risico met zich mee, zegt letselschadeadvocaat Mark Visser. “Als een schilder in loondienst tijdens het werk van de steiger valt, is zijn werkgever verzekerd voor dergelijke ongevallen. Werkt een schilder als zelfstandige, dan moet hij in principe zijn eigen schade dragen, ongeacht of het werk al dan niet in rekening is gebracht.”
Hoewel dit vooral vervelend is voor de persoon die in het zwart werkt, kan het ook nadelige gevolgen hebben voor jou als opdrachtgever. “De wet biedt verschillende mogelijkheden om schade te verhalen op andere partijen. Als de schilder bijvoorbeeld jouw ondeugdelijke ladder gebruikt, loop je als opdrachtgever al een risico,” aldus Visser.
Contant Betalen is een Gevaar voor Jezelf
Als opdrachtgever ben je nog steeds niet uit de problemen als er iets met jou gebeurt. Stel je voor dat de kapper per ongeluk een stukje van je oor knipt. Je kunt er zeker van zijn dat de kapper een fout heeft gemaakt, maar het bewijzen daarvan is een ander verhaal.
“Als je het wel kunt bewijzen, zal een rechter ook onderzoeken in hoeverre jij zelf verantwoordelijk bent. Als je wist dat de kapper nog in opleiding was, zul je een deel van de schade zelf moeten vergoeden,” legt advocaat Mark Visser uit.
Betaal jij vaak contant? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!