De feestdagen worden vaak omschreven als de mooiste tijd van het jaar, maar niet iedereen kan zich daarin vinden. Voor sommigen zijn de kerstdagen juist een bron van stress, verplichtingen of vervelende herinneringen. Terwijl de een verlangt naar lichtjes en cadeaus, kiezen anderen ervoor om de feestdagen te ontvluchten of helemaal over te slaan.
Manuel Asselbergs, 49 jaar en ondernemer in de particuliere beveiliging, windt er geen doekjes om: hij heeft een hekel aan kerst. “Ik las ooit dat één op de duizend mensen kerst niet leuk vindt. Ik ben er zo eentje,” zegt hij. De commercialisering van het feest stoort hem enorm. “Je wordt overspoeld met reclames om dure etentjes, kleding en cadeaus te kopen. Alsof kerst alleen maar om geld draait.”
Hoewel Asselbergs zelf niet van kerst houdt, denkt hij wel aan anderen. “De kerstpakketten van mijn bedrijf doneren we aan de voedselbank. Het kerstgeld dat we normaal zouden geven, gaat in overleg ook naar goede doelen.” Voor Asselbergs blijft het feest een dag als alle anderen. “Ik werk gewoon tijdens kerst. En als het nieuwe jaar begint, blijf ik binnen, want ik haat vuurwerk.”
Ontsnappen aan de feestdagen
Voor sommigen is vluchten letterlijk de oplossing. Kim Augenbroe is een van hen. “Ik sta op het punt om naar de Dominicaanse Republiek te vliegen,” vertelt ze. Voor haar zijn de kerstdagen doordrenkt met nare herinneringen. “Mijn vader heeft een hekel aan kerst door de ruzies uit zijn jeugd. Dat heeft hij aan mij doorgegeven.”
Sinds haar scheiding, twaalf jaar geleden, voelt kerst voor Augenbroe incompleet. “Mijn kinderen zijn om het jaar bij hun vader. Zonder hen heeft het geen betekenis. Ik vind de lichtjes leuk, maar de rest van het feest is zwaar overrated. Verplicht gezellig doen, discussies aan tafel… Nee, ik ga liever weg.”
‘Schijnheilige gezelligheid’
Niet iedereen kiest voor een vlucht naar warmere oorden. Voor Dominique Prins-König draait kerst vooral om het verplichte karakter. “Ineens moeten we bij elkaar aan tafel zitten, alleen omdat het 25 december is? Waarom niet het hele jaar door aandacht aan elkaar besteden?” In haar kerstboom hangt een bal met de tekst ‘Fuck’, als statement tegen de hoge verwachtingen die kerst met zich meebrengt.
Ook Renate Bras Kopò kan kerst missen als kiespijn. “Ik heb een gruwelijke hekel aan die schijnheilige gezelligheid,” zegt ze. Haar antipathie komt voort uit haar jeugd, waarin kerst vaak eindigde met ruzies tussen haar ouders. “De dag na kerst kondigden ze aan dat ze gingen scheiden. Sindsdien heb ik niets meer met kerst.” Renate en haar man vieren het feest niet, maar dit jaar heeft ze extra geluk: ze brengen de feestdagen door in de sneeuw.
Kerststress of kerstvreugde?
Voor veel mensen kunnen de feestdagen een tijd van saamhorigheid en warmte zijn, maar voor anderen brengen ze vooral stress, verplichtingen en pijnlijke herinneringen. Of je nu kiest voor een traditionele kerst of besluit het feest links te laten liggen, het belangrijkste is dat je de dagen op een manier invult die voor jou goed voelt.