De temperaturen stijgen tot 17 graden en dat betekent voor hooikoortspatiënten maar één ding: het snotterseizoen staat voor de deur. Door de opwarming van de lucht en de bloeiende natuur kleuren de hooikoortsradars felrood.
Dit duidt op een verhoogde verspreiding van pollen, wat leidt tot een forse toename van allergische reacties. Voor mensen die gevoelig zijn voor stuifmeel betekent dit een periode van jeukende ogen, een verstopte neus en veelvuldig niezen.
Steeds meer mensen kampen met hooikoorts
Volgens cijfers van de Universiteit Wageningen lijden tussen de 800.000 en 1,5 miljoen Nederlanders aan hooikoorts, en dat aantal blijft toenemen. Bioloog en hooikoortsspecialist Maurice Martens licht toe: “Als beide ouders hooikoorts hebben, is de kans 60 tot 70 procent dat hun kind dit ook krijgt.” Erfelijkheid speelt een grote rol, maar er zijn nog andere factoren die de stijging van het aantal hooikoortspatiënten verklaren.
Martens benadrukt dat niet alleen gras verantwoordelijk is voor de allergische klachten. Ook bomen en kruiden zorgen voor een grote verspreiding van pollen. Daarnaast speelt de moderne hygiënestandaard een rol. “Onze samenleving is zo steriel geworden dat ons immuunsysteem minder gewend is aan allergenen. Hierdoor reageren we sneller en heftiger op stuifmeel dan vroeger,” aldus Martens. Dit zorgt ervoor dat zelfs mensen die eerder geen hooikoorts hadden, er nu last van krijgen.
Hoe beperk je de klachten?
Hooikoorts kan het dagelijks leven flink verstoren, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je de klachten verminderen. Het vermijden van pollen is lastig, maar niet onmogelijk. Met een paar slimme aanpassingen kun je je lichaam helpen beter om te gaan met de verhoogde pollenconcentratie.
Handige tips om hooikoorts te bestrijden
- Weet waar de pollen zitten: Controleer een pollenkalender om te zien welke planten en bomen voor de meeste klachten zorgen. Martens adviseert: “Vermijd deze plekken zoveel mogelijk, vooral op dagen met hoge pollenconcentraties.”
- Kies het juiste moment voor buitenactiviteiten: In de vroege ochtend is de pollenconcentratie het laagst. Op zonnige dagen stijgt deze later door luchtwervelingen, waardoor je ’s middags en ’s avonds meer last kunt krijgen.
- Bescherm je ogen: Een zonnebril of sportbril helpt om te voorkomen dat pollen direct in je ogen komen, wat jeuk en irritatie vermindert.
- Houd je huis zo pollen-vrij mogelijk: Gebruik een stofzuiger met een goed filter en was buiten gedragen kleding regelmatig. Voorkom tocht in huis door kamers afzonderlijk te luchten in plaats van overal ramen open te zetten.
- Beperk de blootstelling aan pollen: Neem een douche voordat je gaat slapen en was je haren goed uit, zodat je geen pollen mee je bed in neemt. Trek je buitenkleding uit in een aparte ruimte om verdere verspreiding te voorkomen.
- Neem extra maatregelen: Plaats horren voor ramen en deuren om pollen buiten te houden en laat iemand anders het gras maaien om directe blootstelling te vermijden.
Met deze aanpassingen kun je hooikoortsklachten aanzienlijk verminderen en de komende weken beter doorstaan. Door slim om te gaan met je omgeving en je gewoontes aan te passen, kun je de impact van het pollenseizoen flink verkleinen.