Het opvoeden van kinderen is een complexe en uitdagende taak, waarbij communicatie een cruciale rol speelt. Schreeuwen, dreigen en straffen lijken misschien effectieve methoden, maar vaak werken ze averechts en kunnen ze de ouder-kindrelatie zelfs schaden. Gelukkig is er een betere manier, zoals voorgesteld door de Howtotalk methode, die ouders helpt effectief te communiceren met hun kinderen.
De Howtotalk methode is bedoeld voor ouders die merken dat traditionele conflictoplossing, zoals schreeuwen of dreigen, niet werkt. Deze methode, oorspronkelijk uit Amerika, leert ouders om op een meer liefdevolle en effectieve manier met hun kinderen te communiceren.
Het doel is om grenzen te stellen zonder het kind te veroordelen, door effectief te reageren op hun gevoelens en behoeften. Deze benadering leert ouders om te gaan met de intense emoties van hun kinderen. In plaats van direct over te gaan op dreigen of boos worden, wat vaak onze natuurlijke reactie is, focust Howtotalk op het begrijpen van wat het kind voelt en nodig heeft.
Door op deze manier te reageren, leert het kind verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag, zonder dat dit als een persoonlijke aanval of straf wordt ervaren.
Een voorbeeld: als je kind binnen met een voetbal speelt, communiceer je in stappen. Je begint met het erkennen van het gevoel: “Ik zie dat je wilt voetballen.” Dan herinner je aan de regel: “We voetballen buiten.” Als het kind doorgaat, benadruk je wat je niet leuk vindt zonder het kind persoonlijk aan te vallen.
Als laatste stap, als het kind blijft doorgaan, neem je kalm de bal af, waarbij je uitlegt dat dit het gevolg is van het gedrag van het kind. Deze methode verandert het innerlijke proces van het kind. Het kind begrijpt dat het zelf heeft gekozen voor de gevolgen en ervaart dit niet als een straf.
Het stappenplan helpt ook om duidelijke grenzen te stellen, wat zowel voor het kind als voor de ouder fijn is. Het voorkomt dat ouders plotseling ontploffen en biedt een respectvolle behandeling van het kind.
Met Howtotalk leren kinderen dat ze met de juiste communicatie wel degelijk kunnen en willen meewerken. Deze methode benadrukt het belang van het respecteren van de gevoelens van kinderen zonder oordeel. Dit helpt bij het opbouwen van een positieve en respectvolle ouder-kindrelatie, die essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van het kind.