Jonge mannen brengen steeds meer tijd door in de badkamer, en dit lijkt meer te zijn dan een dagelijkse routine. Onderzoek wijst uit dat de badkamer voor velen een onverwachte plek van rust en privacy is geworden.
Villeroy & Boch, een bekende badkamerfabrikant, ontdekte dat mensen langer in de badkamer verblijven dan eerder gedacht. Dit onderzoek geeft verrassende inzichten over waarom de badkamer een toevluchtsoord biedt voor velen.
Rust vinden achter de deur van de badkamer
De badkamer blijkt een ruimte te zijn waar men even kan ontsnappen aan dagelijkse drukte. In een tijdperk van sociale media en constante prikkels, zoeken velen rust in de privacy van de badkamer.
Voor jongvolwassenen is dit vooral een plek om letterlijk even de deur achter zich dicht te trekken. Deze ruimte geeft hen de mogelijkheid om zich af te zonderen en even bij te komen van de hectiek.
De bevindingen van het onderzoek
De studie van Villeroy & Boch onderzocht gegevens van meer dan 2.000 respondenten en vond opvallende resultaten. Zo gaf 43 procent van de deelnemers aan regelmatig naar de badkamer te gaan om rust te vinden.
Daarnaast gebruikt 13 procent de badkamer als ontsnapping om even weg te zijn van hun partner. De gemiddelde Brit spendeert wekelijks 1 uur en 54 minuten in de badkamer. Jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar blijken de meeste tijd door te brengen met een gemiddelde van 2 uur en 36 minuten per week.
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Mannen besteden meer tijd in de badkamer dan vrouwen, met gemiddeld twee uur per week, ofwel twintig minuten per dag. Vrouwen daarentegen brengen ongeveer 1 uur en 42 minuten per week in de badkamer door, wat neerkomt op bijna vijftien minuten per dag.
Dit verschil kan worden toegeschreven aan de mentale gezondheidsvoordelen die mannen ervaren tijdens hun badkamertijd. Voor veel mannen is de badkamer een plek om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.
Mentale gezondheidsvoordelen van badkamertijd
Counselor Georgina Sturmer, lid van de British Association for Counselling and Psychotherapy, licht toe waarom de badkamer als een toevluchtsoord voelt. Ze verklaart dat iedereen copingstrategieën nodig heeft om met dagelijkse stress om te gaan.
Wanneer stress hoog oploopt, wordt ons vecht- of vluchtsysteem geactiveerd, en de badkamer biedt een praktische oplossing. Het is vaak lastig om op een werkplek even afstand te nemen, maar in de badkamer kan men zich herpakken en voorbereiden op de uitdagingen van de dag.
De badkamer als veilige ruimte
Sturmer legt uit dat het sociaal geaccepteerd is om een korte pauze te nemen voor een toiletbezoek, waardoor mensen dit als rustmoment kunnen gebruiken. Ze raadt aan om in die momenten ademhalingsoefeningen te doen om spanning te verminderen. Een nuttige techniek is de ‘vijfvingeroefening’.
Hierbij beweeg je de wijsvinger van de ene hand langs de vingers van de andere hand en adem je in of uit bij elke beweging. Deze techniek helpt om spanning te verlichten zonder veel aandacht te trekken.
De badkamer blijkt voor velen dus niet alleen een functionele ruimte, maar ook een plek van rust en ontspanning. Voor jongvolwassenen biedt deze ruimte de mogelijkheid om even tot zichzelf te komen en stress te verminderen.