Wanneer de winter zijn intrede doet met sneeuw en ijzel, brengt dit naast winterpret ook bepaalde uitdagingen met zich mee, vooral voor automobilisten. Een dikke winterjas, die bedoeld is om je warm te houden, kan in sommige landen, waaronder België, leiden tot een onverwachte boete. Dit klinkt wellicht extreem, maar er is een gegronde reden voor deze strikte regelgeving.
In Nederland is het al gebruikelijk om beboet te worden als je je auto niet volledig sneeuw- en ijsvrij maakt. Maar België gaat nog een stapje verder. Hier kun je zelfs een boete krijgen als je achter het stuur zit met een dikke winterjas aan.
De reden hiervoor is dat de Belgische politie dit beschouwt als een potentieel gevaar voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers. Volgens verkeersexpert Stef Willems kan winterkleding, zoals een volumineuze parka, sjaal of handschoenen, leiden tot onveilig rijgedrag.
Wanneer de politie je betrapt op slingerend rijden, kan dit volgens de Belgische wegcode Artikel 8.3 geïnterpreteerd worden als onvoldoende controle over het voertuig. Dit kan resulteren in een boete van 174 euro. Het is dus van belang om kleding te dragen die je bewegingsvrijheid niet beperkt tijdens het rijden.
De kwestie draait echter niet alleen om de mogelijke boetes. Dikke winterjassen kunnen ook een risico vormen voor de veiligheid. Een te dikke jas zorgt voor extra ruimte tussen het lichaam en de veiligheidsgordel, wat bij een ongeluk tot ernstigere blessures kan leiden. Daarom adviseert Willems om, indien je het te warm krijgt tijdens het rijden, je auto veilig aan de kant te zetten en je jas uit te trekken.
Vergeleken met Nederland, waar een boete voor minder ernstige overtredingen al kan oplopen tot 280 euro plus administratiekosten, lijkt de Belgische boete van 174 euro voor het dragen van een dikke jas bijna lachwekkend.
En als je dacht dat het in andere landen beter is: in Spanje kan een soortgelijke overtreding resulteren in een boete van maar liefst 200 euro. Dit is een duidelijke waarschuwing voor iedereen die deze winter de weg op gaat.
Wat vind jij van de Nederlandse boete? Is deze buiten proporties? Deel je mening door een reactie op onze Facebook-pagina te plaatsen.
Bron: Tips en Weetjes