Het was Kerst, een tijd van samenzijn en vreugde, maar voor ons pakte het dit jaar anders uit. Mijn oudere broer, wiens functionele alcoholisme zich inmiddels had ontwikkeld tot een vorm met minder ideale bijwerkingen, stond centraal in dit verhaal. Misschien waren het onopgeloste problemen, of het feit dat het pas 9 uur ’s ochtends was en hij nog niet begonnen was met drinken, maar hij reageerde zijn frustraties af op mijn 12-jarige zoon. Mijn zoon, die hem altijd had aanbeden zonder dat iemand echt begreep waarom, veranderde compleet na deze interactie. Het enige wat hij voor Kerst wilde, was het huis van mijn broer verlaten. En dat deden we.
De situatie werd nog ingewikkelder doordat dit alles gebeurde in het bijzijn van zijn nieuwe schoonzoon, wat ook hun relatie onder spanning zette. Dit incident verstoorde niet alleen de Kerst voor mijn gezin, maar had ook invloed op de rest van de familie.
Ik voel me enigszins gebroken door deze gebeurtenis. Ik ben opgegroeid met chaotische feestdagen, vaak overschaduwd door alcoholisme, en had de hoop dat onze generatie deze cyclus zou doorbreken. Mijn andere broer is erin geslaagd om deze cyclus te verbreken; twee van de drie is niet slecht, zou je kunnen zeggen.
Ik wil wel duidelijk maken dat het om verbale mishandeling ging, niet om fysieke. Maar voor mij is dat nog steeds een grens die nooit overschreden had mogen worden. Het is een lijn die ik zelf nooit zou hebben getolereerd.
Deze Kerst heeft me veel geleerd, vooral over de kwetsbaarheid van familiebanden en de schaduwen die het verleden kan werpen op het heden. Het heeft me ook doen inzien hoe belangrijk het is om sterke, gezonde relaties te onderhouden en te vechten voor een betere toekomst voor onze kinderen. Dit was de Kerst waarin de realiteit ons inhaalde, maar ook een moment van bezinning en de wens om het beter te doen.