Je kunt dit weekend niet alleen een uurtje slaap missen, maar ook rekenen op wisselvallig weer. De zomertijd gaat namelijk officieel in tijdens de nacht van zaterdag op zondag. Precies om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet.
Het is een jaarlijks ritueel dat hoort bij de overgang naar langere dagen en vroege zonnestralen. Toch hoef je nog niet direct op lenteweer te rekenen, want volgens Weeronline blijft het voorlopig nog aan de frisse kant.
Zomertijd: de klok een uur vooruit
Vanaf zaterdagnacht krijg je weer te maken met het verzetten van de klok. De zomertijd gaat in en dat betekent dat je je horloge om 02.00 uur een uur vooruit moet zetten naar 03.00 uur. Daardoor lijkt de ochtend wat donkerder, maar ’s avonds blijft het juist langer licht.
Deze regeling duurt tot 26 oktober, wanneer je de klok weer een uur terugdraait. Veel mensen ervaren in het begin wat vermoeidheid door het tijdelijke slaaptekort, maar het vooruitzicht van langere, lichtere dagen maakt veel goed.
Wisselvallig weer tijdens overgang naar zomertijd
Hoewel de zomertijd vaak geassocieerd wordt met het begin van de lente, laat het echte lentegevoel zich dit weekend nog niet helemaal zien. Zaterdag kun je een mix verwachten van zon en regenbuien. De temperatuur blijft met 9 graden in het noordwesten tot 12 graden in het zuidoosten aan de koele kant. Zondag is het nog iets natter, want dan nemen de buien toe. Ook dan liggen de temperaturen tussen de 9 en 12 graden, wat volgens Weeronline heel normaal is voor eind maart.
Goed nieuws voor wie uitkijkt naar droog en zonniger weer. Vanaf maandag wordt het rustiger in de atmosfeer en stijgt de kans op zonneschijn. De nachten blijven landinwaarts nog aan de koude kant, met temperaturen rond het vriespunt. Overdag loopt het kwik langzaam op, en kan het tussen de 11 en 15 graden worden. Dat zijn temperaturen die beter passen bij het voorjaar, al blijft de kans op een frisse wind aanwezig.
Gevaarlijk weer op komst in de Verenigde Staten
Niet alleen in Europa speelt het weer een rol van betekenis. In de Verenigde Staten houdt men dit weekend opnieuw rekening met extreem weer. Volgens de National Weather Service is er sprake van een “vrij grote en intense cycloon” boven het oosten van de Grote Oceaan. Die kan vanaf donderdagavond al voor zware regenval zorgen aan de westkust.
Vanaf zaterdag tot en met zondagavond dreigt gevaarlijk weer in een groot deel van het land. Het Storm Prediction Center (SPC) waarschuwt dat van de Golfkust tot aan de Ohiovallei en het zuiden van de Grote Meren zware onweersbuien mogelijk zijn. Daarbij kunnen zich opnieuw tornado’s vormen, net als eerder deze maand.
Halverwege maart trok een groot stormsysteem over de VS, dat gepaard ging met meer dan 220 tornado’s, sneeuwstormen, stofstormen en zelfs bosbranden. Die ramp eiste het leven van 42 mensen. De waarschuwingen dit weekend gelden voor bijna 50 miljoen mensen, die rekening moeten houden met hevige windstoten, hagelbuien en het risico op snel uitbreidende branden.
Ook aan de andere kant van de wereld blijft het weer verrassen. In het noorden van Australië kregen delen van het land afgelopen weekend te maken met een lagedrukgebied dat warme en vochtige lucht aanvoerde. Dit zorgde voor het ontstaan van zware onweersbuien en supercells, de meest intense vorm van onweer. Een supercell kenmerkt zich door een draaiende opwaartse luchtstroom en kan extreme hoeveelheden neerslag produceren.
Op sommige plekken viel er in slechts een uur tijd meer dan 70 millimeter regen. In de staat Queensland viel in 24 uur op verschillende locaties meer dan 100 millimeter. De zwaarste regenval werd gemeten in Marion Downs, waar maar liefst 132 millimeter water viel binnen een etmaal. Door de langzame verplaatsing van de buien is de kans op plaatselijke overstromingen groot.