Angela de Jong heeft in haar column in het Algemeen Dagblad flinke kritiek geuit op de familie Jelies. Jarenlang kon je hun leven volgen in Een Huis Vol, waar hun streng-christelijke levensstijl en warme gezinsbanden veel kijkers ontroerden. Inmiddels zijn ze overgestapt naar SBS6, waar ze met Jelies & Gnodde: Grote Gezinnen Emigreren opnieuw de camera’s toelaten. Maar volgens De Jong is er weinig meer over van de oorspronkelijke charme. Wat ooit authentiek voelde, oogt nu vooral als een ingestudeerde show.
Je merkt dat Angela de Jong niet over één nacht ijs gaat. Ze geeft eerlijk toe dat ze jarenlang een trouwe kijker was. Ze bewonderde de Jelies juist vanwege hun traditionele rolverdeling en warme onderlinge relaties. “Ik vond de Jelies altijd een leuk, bijzonder gezin.
Streng-christelijk zoals het halve Urkers betaamt. Enorm traditioneel, de oudste dochters worden geacht om flink mee te soppen in huis. Maar onderling ontzettend warm.” Juist die combinatie van strengheid en liefde maakte hen volgens De Jong zo krachtig en ontwapenend op televisie.
Gesprekken niet oprecht
De kritiek van De Jong richt zich met name op het onnatuurlijke karakter van de nieuwe serie. Gesprekken voelen volgens haar geforceerd aan, alsof je naar een toneelstuk kijkt in plaats van naar een echt gezin.
Ze schrijft: “Ik kan me bij veel gesprekken die voor de camera’s worden gevoerd niet aan de indruk onttrekken dat er een toneelstukje wordt opgevoerd.” Vooral scènes waarin vader Johan samenwerkt met zoon Harry zouden geforceerd overkomen. Dat gebrek aan spontaniteit doet volgens haar afbreuk aan het programma.
Scherpe verandering
Wat De Jong vooral opvalt, is de verandering in het gedrag van vader Johan. Waar hij voorheen nog streng maar liefdevol overkwam, ziet ze nu vooral een botte en conservatieve man. “Hij is ineens wel een erg conservatieve, botte boer die het een paar keer over ‘lekkere wieven’ heeft als hij zijn vrouw en dochters bedoelt.”
Zulke uitspraken shockeren niet alleen, maar laten volgens De Jong ook een heel ander beeld van Johan zien. Een beeld dat haaks staat op wat kijkers eerder voorgeschoteld kregen.
Opgeklopte drama voor effect
De kritiek blijft niet beperkt tot geforceerde gesprekken of onhandige uitspraken. De Jong stoort zich ook aan de overdrijving van kleine momenten. Een voorbeeld dat ze noemt is Johans woede-uitbarsting over een niet goed gekookt ei.
Dat soort scènes lijken volgens haar bewust uitvergroot om effect te sorteren. Ze schrijft: “Misschien was hij altijd al zo, knipten de makers van Een Huis Vol zulke opmerkingen eruit om hem te sparen.” Daarmee suggereert ze dat de publieke omroep destijds bewust koos voor een genuanceerder portret van het gezin.
Commerciële saus over het gezin
De Jong wijst met een beschuldigende vinger naar SBS6. Volgens haar is de commerciële zender verantwoordelijk voor de verandering in toon. “Maar ik heb toch vooral het idee dat dit gewoon het SBS 6-sausje is om de serie een beetje spraakmakender te krijgen.”
Ze suggereert dat ophef en sensatie voorrang hebben gekregen op echtheid en nuance. Momenten die eerder misschien niet werden uitgezonden, lijken nu juist het middelpunt te vormen van de afleveringen. Daarmee raakt het programma volgens haar het oorspronkelijke karakter van de familie kwijt.
Overstap naar SBS6
De overstap naar SBS6 heeft volgens De Jong het imago van de familie Jelies flink veranderd. Waar ze ooit symbool stonden voor warmte, traditie en oprechtheid, zijn ze nu verworden tot een sensatieformat.
De oorspronkelijke betrokkenheid, die hen zo geliefd maakte bij het publiek, lijkt volledig verdwenen. De kernvraag die blijft hangen: durft de familie Jelies nog wel zichzelf te zijn voor de camera? Of zijn ze te ver verwijderd geraakt van het beeld waar zoveel mensen ooit voor vielen?