Tijdens Koningsdag in Doetinchem stond prinses Alexia volop in de schijnwerpers, maar dit keer niet alleen vanwege haar aanwezigheid. Veel kijkers vonden dat ze niet vrolijk genoeg keek tijdens het koninklijke optreden.
De kritiek liet niet lang op zich wachten en op sociale media werd er druk over gespeculeerd. De opmerkingen over haar uitstraling roepen een discussie op over verwachtingen, persoonlijke ruimte en beeldvorming rondom jonge vrouwen in de publieke belangstelling.
Kritiek op sociale media: ‘Alsof ze haar AirPods in had’
Tijdens het liveverslag op NPO 1 viel het op dat veel mensen de houding van Alexia te serieus vonden. Op platformen zoals X verschenen talloze reacties waarin werd beweerd dat ze ongeïnteresseerd zou zijn. Sommige gebruikers gingen zo ver om te zeggen: “Het leek wel alsof ze haar AirPods in had!” Voor de prinses, die de afgelopen jaren al vaker bestempeld is als ‘arrogant’ of ‘hautain’, was deze kritiek niet nieuw.
Hilmar Mulder, hoofdredacteur van de Libelle, vindt de kritiek onterecht en seksistisch. Ze schrijft op X: “Weer al dat gezeur hier over Alexia die niet ‘blij genoeg’ kijkt. Het is zo voorspelbaar. Mannen met een serieuze blik zijn prima, vrouwen moeten glimlachen? Kom op zeg.” Volgens Mulder is het volkomen normaal dat een jonge vrouw haar eigen uitstraling heeft zonder zich voortdurend te hoeven aanpassen aan publieke verwachtingen.
Ook andere experts roeren zich in de discussie over Alexia’s houding. Quote-journalist Martijn Zeven stelt: “Alexia heeft een ‘resting b*tch face’ maar daar kan ze ook niets aan doen. Betekent niet dat ze er geen zin in heeft. Dus inderdaad: laat haar zichzelf zijn.” Zijn pleidooi wijst erop dat een serieuze gezichtsuitdrukking niets zegt over betrokkenheid of enthousiasme.
Vergelijkingen met koningin Máxima spelen rol in beeldvorming
Royaltyverslaggever Josine Droogendijk brengt nog een andere interessante invalshoek naar voren. Ze zegt: “Ik denk dat dit is ontstaan doordat ze qua looks sterk lijkt op Máxima, die wél altijd lacht. Maar als iemand qua uiterlijk op een ander lijkt, hoeft dat qua karakter natuurlijk niet zo te zijn.” Volgens Droogendijk kan uiterlijke gelijkenis soms onterecht leiden tot verkeerde verwachtingen.
In de uitzending van Shownieuws bespreekt showkenner Bart Ettekoven een lachende foto van prinses Alexia. “Dit is wel de enige foto waarop ze ook echt lacht”, merkt hij op. Royaltyfan Sandra Schuurhof is het daar niet mee eens en werpt tegen: “Nee, dat valt wel mee. Dat is niet waar!” Bart nuanceert zijn opmerking vervolgens en zegt: “Ik had een soort gevoel alsof ze gewoon met haar AirPods in een podcast aan het luisteren was. Ze was er wel, maar ze was er niet.”
Sandra Schuurhof benadrukt dat Alexia enorm veel selfies heeft moeten maken en zich, ondanks de drukte, erg leuk gedroeg. “Hahahaha. Nee! Ze heeft wel honderden selfies moeten nemen met alle mensen langs de kant. Nee, ik vond dat ze dat hartstikke leuk doet.” Volgens Bart Ettekoven kan het ongemakkelijke gevoel dat Alexia soms uitstraalt, voortkomen uit de intense aandacht. “Ze voelt zich gewoon heel ongemakkelijk erbij dat al die mensen iets van haar willen ofzo.”
Studentenleven en plotselinge beroemdheid botsen
Sandra Schuurhof licht toe dat Alexia inmiddels een relatief normaal studentenleven leidt in Londen. Ze zegt: “Ze studeert in Londen en dan zit je helemaal in je eigen bubbel. Dan kom je ineens een dagje of twee dagen over en dan ben je ineens een soort popster, dat je denkt: o mijn god, wat moeten al die mensen van me?” De plotselinge omschakeling van rustige student naar nationale bekendheid lijkt begrijpelijker dan veel mensen beseffen.
Wat vind jij: moet prinses Alexia zich meer aanpassen aan het publiek? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.