De dood van Rob de Nijs heeft bij veel Nederlanders een gevoelige snaar geraakt. De zanger, die decennialang geliefd was om zijn warme stem en indrukwekkende carrière, werd beschouwd als een icoon binnen de Nederlandstalige muziek.
Toch blijkt dat zijn leven achter de schermen niet zo glanzend was als het podium deed vermoeden. Rob de Nijs stierf niet als miljonair, zoals men wellicht verwacht bij artiesten van zijn kaliber. Integendeel: zijn huis in Bennekom was nog niet hypotheekvrij en ook zijn levensstijl stond financieel onder druk, zo maakte Guido Den Aantrekker van weekblad Story bekend.
Niet alles wat blinkt, is goud
Hoewel zijn naam jarenlang op affiche na affiche schitterde, was Rob de Nijs naar eigen zeggen genoodzaakt om te blijven optreden tot op hoge leeftijd. Hij deed dit niet alleen uit liefde voor muziek, maar ook uit noodzaak. In een uitzending van Shownieuws benadrukte Story-hoofdredacteur Guido Den Aantrekker dat de nalatenschap van de zanger financieel beperkt is. “Iedereen denkt altijd dat bij dit soort grote sterren het geld echt binnenstroomt en dat ze miljonair zijn.
Nou, Rob heeft vooral uitgegeven. Hij hield van prachtige motoren en mooie kleding,” aldus Den Aantrekker. Het beeld van een rijke artiest strookt dus niet met de werkelijkheid zoals zijn nabije omgeving die schetst.
In 2019 sprak Rob de Nijs openhartig over zijn financiële situatie. Hij gaf toe dat hij nog altijd moest werken om zijn hypotheek te kunnen betalen. “Twee optredens vlak na elkaar, dat is niet meer te redden voor mij,” vertelde hij destijds. “Nu doe ik het op mijn gemak, zodat ik net mijn hypotheek kan betalen. Ja, die loopt gewoon door. In ons kamertje alleen zijn we allemaal gewone mensen.” Deze uitspraak maakte destijds indruk en schetste een beeld van een man die ondanks zijn roem en succes, ook gewoon met de realiteit van alledag te maken had.
De zanger woonde in een fraai huis in Bennekom, maar dit was bij zijn overlijden nog niet volledig afbetaald. Voor Rob de Nijs zelf was dat nooit iets om zich voor te schamen. Hij sprak er juist eerlijk over en liet zien dat ook artiesten soms moeten blijven werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn passie voor muziek was oprecht, maar hij had ook een zwak voor het mooie leven, en dat bracht zijn financiële balans soms in gevaar.
Een man die gezien wilde worden
Rob de Nijs had naast zijn liefde voor muziek en motoren ook een sterke behoefte aan erkenning. Dat bleek onder andere uit verhalen uit zijn jonge jaren, die Guido Den Aantrekker in herinnering bracht. “Ik breng het nog netjes, want over de doden niets dan goeds. Maar hij reed bijvoorbeeld heel vaak over de Linnaeusstraat en Middenweg in een auto van zijn vader met de lichten aan, zodat hij beter herkend zou worden ’s avonds.”
Het tekent een jonge artiest die alles overhad om zijn plek in de schijnwerpers te veroveren. Volgens Den Aantrekker is dat “wel weer heel erg lief eigenlijk.” Zijn drang naar aandacht heeft hem uiteindelijk gebracht tot waar hij thuishoorde: op het podium, in de harten van velen.
Muziek als nalatenschap
Hoewel Rob de Nijs geen miljoenen achterliet, is zijn muzikale nalatenschap onbetaalbaar. Klassiekers zoals Malle Babbe, Het werd zomer en Banger hart blijven onverminderd populair. Zijn muziek raakt generaties en heeft zich diep genesteld in het collectieve geheugen van Nederland.
Zijn overlijden betekende niet het einde van zijn invloed, maar eerder een moment van bezinning over wat hij heeft betekend voor de Nederlandstalige muziek. De aandacht die radiostations, concertzalen en fans momenteel besteden aan zijn werk, bewijst dat zijn stem voortleeft – misschien wel krachtiger dan ooit tevoren.
Er mag dan geen financieel vermogen zijn om te verdelen, de schat aan herinneringen, gevoelens en muzikale rijkdom die Rob de Nijs achterlaat, overstijgt iedere geldwaarde. Zijn werk leeft voort in duizenden huiskamers en harten, en zijn verhaal laat zien dat roem en rijkdom niet altijd hand in hand gaan.
Laat het ons weten in de reacties op Facebook.