Als kind keek ik al vroeg enge films zoals ‘Night of the Living Dead’, wat een blijvende indruk op mij maakte. Deze ervaringen hebben mij licht bang gemaakt voor het donker, maar ook nieuwsgierig naar het occulte. Als ouder kies ik er bewust voor om mijn kinderen wel met enge films te confronteren, mits ze er klaar voor zijn. Dit betekent niet dat ik mijn jongste kind blootstel aan volwassen horror, maar ik introduceer hem en zijn tienerzus wel aan films die sommigen als te eng beschouwen.
Mijn aanpak bestaat uit een voorafgaand gesprek over het thema van de film en samen kijken, waarbij we soms pauzeren voor discussie of de film zelfs helemaal stoppen. De nadruk ligt op het samen verkennen van enge thema’s, wat vaak meer lachen dan angst oplevert. Na overleg met kinderpsychologie-experts ben ik gerustgesteld dat het introduceren van enge films, mits op de juiste manier, een positieve ervaring voor het gezin kan zijn.
Het biedt kinderen de kans om complexe emoties te verkennen en onder mijn begeleiding belangrijke levenslessen te leren. Belangrijk is het om rekening te houden met de individuele ontwikkeling en behoeften van elk kind, waardoor het kijken van enge films een verrijkende ervaring kan zijn binnen de veilige grenzen van het gezin.
Is het OK om kinderen enge films te laten kijken?
“De blootstelling van kinderen aan een verscheidenheid aan media, vooral horror, kan een belangrijke kans zijn om belangrijke neurale paden te ontwikkelen en complexe emoties te verkennen met veilige begeleiding,” zegt schoolpsycholoog Kara Grimes, die uitlegt: “Kinderen ontwikkelen hun emoties door observatie, discussie en ervaring.
Het verkennen van media die een verscheidenheid aan emoties bevatten, waaronder angst, met ouderlijke begeleiding kan kinderen helpen bij hun behoefte aan emotionele zelfverkenning in een veilige, laagdrempelige omgeving [en verhogen] zelfbewustzijn en emotioneel zelfmanagement.” Toch zegt ze dat het belangrijk is dit te doen op een leeftijdsgebonden manier die aansluit bij de individuele capaciteit van elk kind.
Op welke leeftijd kan ik mijn kinderen horror laten kijken?
Opvoedkundig psycholoog Reena B. Patel gelooft dat kinderen meestal rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar klaar zijn om geïntroduceerd te worden aan griezelige thema’s. “[Op die leeftijd] hebben kinderen een goed begrip van het verschil tussen fantasie en realiteit en zijn ze waarschijnlijk klaar om een milde enge film te proberen. Dit verschilt van kind tot kind, afhankelijk van ontwikkelingsmijlpalen en gereedheid en wat ze al thuis, bij vrienden of op school zijn blootgesteld,” zegt Patel. Zij en Grimes raden echter beide aan dat ouders rekening houden met de specifieke behoeften en ontwikkelingsniveau van hun eigen kinderen, naast het raadplegen van mediabeoordelingsrichtlijnen.
Hoe introduceer ik mijn kinderen bij enge films?
De experts zeggen dat de eerste stap voor ouders is om het onderwerp te verkennen voordat ze daadwerkelijk gaan kijken. Dit geeft kinderen de gelegenheid om hun gevoelens over het onderwerp te uiten, terwijl het ook dient als een aanwijzing voor ouders over hun bereidheid.
“Eerst vragen! Vraag hun toestemming of ze een enge film willen kijken en hoe dat hen zou kunnen laten voelen. Praat met hen over gevoelens die ze zouden kunnen hebben bij het kijken naar een enge film en help hen die gevoelens te identificeren, zodat ze zich ervan bewust zijn en het je kunnen laten weten als die gevoelens zich voordoen. Laat hen weten dat we het op elk moment kunnen uitzetten, zodat ze niet bang zijn of zich schamen om te vragen,” biedt Patel aan.
Grimes zegt dat wanneer ouders zich samen met hun kinderen in griezelige inhoud verdiepen, het een gesprek opent op een manier die kinderen vertrouwen en steun kan laten voelen — een geweldige oefening voor het bespreken van perspectief en het aanscherpen van probleemoplossende vaardigheden die cognitieve flexibiliteit en veerkracht bevorderen.
Enkele tips voor ouders van kinderen die voor het eerst enge films kijken zijn:
– Beoordeel hun niveau van bereidheid
– Observeer hun interesse in het thema
– Onderzoek en bekijk geschikte startfilms vooraf
– Vraag hun toestemming om te kijken
– Bespreek de film voor het kijken
– Laat hen weten dat het op elk moment gepauzeerd kan worden om te bespreken of helemaal gestopt kan worden
– Betrek ze tijdens het kijken door vragen te stellen
– Let op tekenen dat de inhoud misschien te gevorderd is
– Volg op met een discussie na de film
– Kunnen het toestaan van mijn kinderen om horrorfilms te kijken negatieve effecten hebben?
Hoewel elk kind een unieke ervaring heeft, is het onwaarschijnlijk dat films met milde enge thema’s op de lange termijn een negatieve impact zullen hebben. Beide experts zeggen echter dat het belangrijk is voor ouders om zich bewust te zijn van de mogelijke effecten die angst, paniek, slaapstoornissen, PTSS en ook voorbijgaande angsten zoals verhoogde angst voor het donker en vreemden, slaapproblemen en nachtmerries kunnen omvatten.
Ouders kunnen zichzelf deze vragen stellen:
– Is mijn kind snel bang?
– Heeft mijn kind last van angst?
– Is mijn kind gevoelig voor nachtmerries?
– Zijn er speciale omstandigheden of gevoelens die verergerd kunnen worden door blootstelling aan enge inhoud?
Aan het eind van de dag is de keuze om enge of horrorfilms aan kinderen te introduceren aan de ouders, en het antwoord zal waarschijnlijk anders zijn voor elk gezin. Het belangrijkste hier is om de tijd te nemen om je onderzoek te doen voordat je erin duikt.