Tijdens Prinsjesdag werd duidelijk dat het gemiddelde inkomen in Nederland, oftewel Jan Modaal, er volgend jaar een paar tientjes op vooruit zal gaan. Maar waar de meeste Nederlanders slechts een bescheiden stijging kunnen verwachten, valt het Koninklijk Huis in de prijzen met een aanzienlijke verhoging van hun jaarlijkse inkomsten.
Deze financiële injectie zorgt voor veel ophef onder het publiek. Vooral het bedrag dat kroonprinses Amalia vanaf volgend jaar ontvangt, ligt onder een vergrootglas.
Stijging voor de koning en koningin
Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde dat de cao-lonen in 2025 met ongeveer 4,3 procent zullen stijgen. Hoewel dit voor veel Nederlanders slechts een lichte verbetering betekent, is de financiële vooruitgang voor de koninklijke familie een stuk groter.
Koning Willem-Alexander zal in 2024 een inkomen van maar liefst 1.164.000 euro ontvangen, een stijging van 7 procent ten opzichte van dit jaar, waarin hij 1.086.000 euro toucheerde. De koningin, Máxima, zag haar inkomen dit jaar uitkomen op 431.000 euro. Volgend jaar krijgt zij 462.000 euro, eveneens een flinke verhoging.
De situatie van kroonprinses Amalia
De grootste ophef ontstond echter rondom het inkomen van prinses Amalia. Momenteel studeert de kroonprinses aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze de studie Politics, Psychology, Law and Economics volgt.
Haar inkomen bedraagt momenteel 345.000 euro per jaar, maar dit bedrag stort ze vrijwillig terug zolang ze met haar studie bezig is. Ondanks deze terugstorting krijgt Amalia daarnaast een onkostenvergoeding die volgend jaar oploopt tot maar liefst 1,6 miljoen euro.
Deze vergoeding valt onder de zogeheten B-component, een aparte regeling naast het reguliere inkomen (de A-component) voor leden van het Koninklijk Huis. Amalia heeft eerder dit jaar in een brief aan oud-premier Mark Rutte laten weten dat ze dit bedrag wel volledig wil ontvangen. Ze gaf daarbij aan dat dit geld bestemd is voor onkosten, zonder verdere toelichting op waar het bedrag precies aan besteed wordt.
De B-component en onkostenvergoedingen
De B-component, waarin onkostenvergoedingen zijn opgenomen, zorgt voor veel debat. In totaal wordt er volgend jaar 12,4 miljoen euro aan het Koninklijk Huis uitgekeerd, waarvan een aanzienlijk deel naar Amalia gaat.
Dit bedrag dekt de onkosten van de koning, koningin en kroonprinses. Hoewel de terugstorting van haar salaris positief ontvangen werd, zorgt de enorme onkostenvergoeding van Amalia voor veel discussie.
De grote vraag bij veel mensen is waar deze vergoeding precies voor nodig is. Amalia gaf in haar brief aan dat het om onkosten gaat, maar veel Nederlanders vinden het lastig te begrijpen waarom de kroonprinses, die nog studeert, een bedrag van deze omvang nodig heeft.
Vooral in een tijd waarin veel Nederlanders worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud, roept het megabedrag vragen op over de rechtvaardigheid en transparantie van de koninklijke inkomsten.
Publieke reactie op de financiële vooruitgang
De aanzienlijke stijging van de inkomsten van het Koninklijk Huis heeft tot veel publieke reacties geleid. Op sociale media en in het publieke debat zijn de meningen sterk verdeeld. Sommige mensen vinden dat de leden van het Koninklijk Huis recht hebben op een financiële compensatie.
Meer gezien hun publieke rol en verantwoordelijkheden. Anderen wijzen echter op de enorme kloof tussen de gemiddelde Nederlander en de koninklijke familie, met name in tijden van economische onzekerheid.
Bekijk een video hier:
Voor veel mensen voelt het bedrag dat naar Amalia gaat buitensporig, zeker gezien haar jonge leeftijd en de relatief beperkte openbare functies die zij momenteel vervult. De discussie over de inkomens van het Koninklijk Huis is daarmee opnieuw opgelaaid, met vragen over de hoogte van de vergoedingen en de rol van het Koninklijk Huis in het moderne Nederland.